Vakantie 2017 Engeland

Donderdag 15 juni

Alweer de laatste blog van deze reis vanuit Engeland. Morgen de hele dag in de auto en dan maar zien of we ergens in de buurt van Dover kunnen slapen.

We hebben vandaag een rondrit gemaakt door het Exmoor National Parc. Een geweldig stuk ruige natuur, waar paarden, schapen en koeien gewoon vrij rondlopen. Het is hier heuveltje op en heuveltje af met stijgingspercentage van 25%. En natuurlijk hele stukken met smalle weggetjes. En als ik zeg heuvels bedoel ik eigenlijk kleine bergen. De toppen gaan boven de 500 meter uit.

Eerst zijn we naar de Tarr steps geweest. Dit is een eeuwenoude overgang in een rivier. Een hele mooie rustige plek. Wij waren er als een van eersten. Heel erg mooi en uniek.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Lyndon, een oud vissersplaatsje aan zee. Ook heel gezellig en vooral mooi. Hier hebben we gewoon wat rond gewandeld. Toen maar terug naar Dulverton. En dan kom je nog door een dorpje waar de benzine nog per gallon gaat. Prachtig.

We wilden vandaag niet al te lang vanwege de tocht die ons morgen wacht.

Woensdag 14 juni

Vandaag een reisdag. We zijn om kwart voor tien vertrokken. Het is werkelijk geweldig hoe mooi het iedere dag is. We rijden zoveel mogelijk over kleine weggetjes en dat schiet niet echt op. Als je hier 35 km per uur haalt gaat het best. En wat ook lastig is, is het ontbreken van parkeerplaatsen langs de route. Je kunt dus lastig ergens even een kopje koffie drinken. We rijden daarom zo nu en dan een dorpje in. Dit keer een geweldige keus. We belanden in Glastonbury. Hier blijkt de oudste christelijke kathedraal van Engeland te staan en het is volgens de legende tevens de begraafplaats van Koning Arthur. Er staat weinig meer van de kerk overeind, maar zelden zoiets imposants gezien en zoveel mystiek gevoeld.

Verder is Glastonbury echt een hippiestad. Prachtige flower power types en janis joplin imitaties op de straathoek. Binnenkort is er het jaarlijkse festival. Tot zeker tien kilometer in de omgeving zijn alle weilanden aangewezen als camping of parkeerplaats. Er worden tienduizenden bezoekers verwacht. We rijden verder naar Dunters een bezienswaardig plaatsjemet mooi kasteel.

Hierna zaken wij af naar ons volgende adres in Dulverton.

We eten in de lokale Inn maar dit is geen succes.

En hoe je hier ook ooit de weg moet vinden zonder gps is voor ons een raadsel.

Morgen tijd voor een tochtje.

Dinsdag 13 juni

Alweer onze laatste dag hier in Nettleton. Vanmorgen eerst even lekker rustig koffie gedronken in de tuin. Samen met onze gastvrouw een plannetje gemaakt voor een rondrit door de Cotswolds. Onze eerste stop was Circhester. Oude stad met mooie kathedraal. Op bijna 40 km van ons huis.

Toen we daar een kwartiertje hadden rondgelopen kwam ik tot ontdekking dat ik de sleutel van de voordeur niet bij me had. Geprobeerd onze gastvrouw te bellen, maar die was aan het paardrijden in het bos waar geen bereik was. Dus met gezwinde spoed terug, want Saakje had het idee dat ze hem in het slot had zien zitten. Eenmaal thuis. Geen sleutel. Wel een briefje van de Royal Mail waarop alleen stond: Key Postoffice Nettleton. Dus ik in de auto op zoek naar het postkantoor. Op ongeveer een kilometer van het huis op een van die prachtige smalle landweggetjes kwam ik een auto tegen die zeer bereidwillig achteruit ging. Toen ik naast de auto was zag ik dat het de gastvrouw was. Zij was al naar het postkantoor geweest om de sleutel op te halen. De postbode had de sleutel afgegeven op het postkantoor en de mevrouw hiervan was er wel in geslaagd verbinding te krijgen. Dus onze gastvrouw had haar rit afgebroken en was op pad gegaan.
Al met al was de morgen dus al voorbij. We hebben even een lunch klaargemaakt en zijn toen maar weer op stap gegaan. Via Marmbury met een mooie kathedraal en een aardige tuin naar Tetbury. Dit viel eigenlijk niet mee en toen naar Easton Grey opnieuw een alleraardigst klein dorpje. Hier heb ik even staan praten met een van de weinige inwoners. Hij adviseerde om te gaan eten in de Neeld Arms in Grittleton. Dus dat hebben we maar gedaan.

Allebei een heerlijke ploughman. Uitstekend klaargemaakt, hoewel aan de bar nog geruime tijd werd gediscuseerd over de juiste samenstelling van het gerecht.

Uiteindelijk zei de eigenaar: I am the landlord and this is the way I make iT

Morgen verder naar Dulverton. Weer ernstig benieuwd

Maandag 12 juni

Een erg drukke dag vandaag. We hebben allebei niet echt geweldig geslapen. Eerste nacht in een ander bed is altijd lastig. Onze gastvrouw heeft opnieuw haar uiterste best gedaan. We genieten erg van de toast, de worstjes, de gebakken eieren en de grote stukken gebakken bacon. We zijn zo vrij om de gebakken aardappelen en de witte bonen in tomatensaus te laten staan. Maar we vrezen dat de pondjes er aardig aankomen.

We gaan eerst naar Bath. Dit is na Londen de meest bezochte plaats in de UK. Heel mooie gebouwen, veelal uit de Romeinse tijd en een prachtige kathedraal. Op heel veel plaatsen staan straatmuzikanten, die vrijwel allemaal liedjes uit de golden oldies tijd vertolken met hier en daar zelfs een Justin Bieber nummer. Saakje is van mening dat wanneer iemand die wel kan zingen zo’n nummer doet het best aardig klinkt.

We gaan verder naar Bradford on Avon. Een leuke oude stad met een paar pitoresque huisjes.

Dan verder naar Holt. Hier ligt weer een mooie tuin van de National trust. Opnieuw heel mooi, maar helemaal anders dan Nymans. Ik vrees dat het een dure vakantie wordt. We zien allemaal dingen die straks in Marsum ook mooi toegepast kunnen worden.

We rijden verder naar Lacock ook een middeleeuws dorpje. Alleraardigst. En gelukkig erg rustig. We drinken koffie met scones en trekken dan verder naar Castle Combe. Oud en mooi in de overtreffende trap. Overdag schijnt het hier druk te zijn, maar het lukt ons om de auto midden in het centrum te parkeren. Dit scheelt een wandeling van zeker twee kilometer.

Het is dan inmiddels half zeven en we belanden weer in de Bells Inn in Yatton Keneyl. We genieten er maar weer van.

Vlak voordat we daarnet naar binnen gingen kwam er nog even een woodpecker naar de voederplaats bij het huis. Het zit hier trouwens vol met vogels waarvan velen met jongen.

morgen al weer de laatste dag hier.

Sunday 11th of June

Vandaag een reisdag. Eerst nog even uitgebreid ontbeten in the Old Posthouse en om 20 voor 10 zijn we vertrokken. Het is ondanks het feit dat het zondag is toch aardig druk op de weg. We nemen eerst de grote autoweg richting London. Bij Basingstoke verlaten we deze en gaan richting Stonehenge. Ik ben van mening dat je dit gezien moet hebben als je in de buurt bent. Het parkeerterrein is een aardig stukje van de stenen zelf. Voordat we het terrein op mogen worden we met metaaldetectors onderzocht en wordt Saakje haar tas grondig bekeken. Bij de kassa wacht de grote verrassing. De entree voor ons beiden bedraagt 17,50 op. Ben je toch 40 Euro acherop. We worden met de bus keurig afgeleverd.
Het is druk. Jaarlijks komen ruim een miljoen mensen van over de gehele wereld dit bekijken.

We rijden vervolgens toch maar door naar ons volgende adres. Om ongeveer 16.30 arriveren we daar na het nodige zoekwerk. De laatste paar mijl gaan over heel smalle weggetjes. In principe is er niet eens genoeg ruimte voor een auto laat staan wat er gebeurt als je een tegenligger treft. Gelukkig hoefde ik maar 50 meter achteruit om een kleine inham te bereiken.
Het nieuwe adres is trouwens heel mooi. We worden door de eigenaresse heel hartelijk ontvangen. Een ietwat oudere dame met twee hondjes die overloopt van energie en enthousiasme.
Als we gesetteld zijn gaan we eten in The Bells Inn in YAtton Keneyl. Onze gastvrouw had even voor ons gereserveerd. Veruit ons lekkerste maal tot nu toe in Engeland. Misschien gaan we hier morgen wel weer naar toe.
Nu maar even in bad en dan lekker slapen. Morgen verder.

Zaterdag 10 juni

Alweer een compleet blauwe hemel. Heerlijk. Eerst even een paar foto’s gemaakt bij de naastgelegen kerk en de her en der tussen de bomen staande grafzerken. Heel bijzonder en oud. Hier wordt duidelijk niet na 30 jaar geruimd.

We gaan vandaag naar Nymans. Dit een tuin die eigenlijk aan dezelfde straat zit als waar wij zitten.

Binnen 3 minuten zijn we er. Hoewel de tuin pas om10.00 uur open gaat zijn we niet de eersten. Het is by far de meest bezochte tuin van Engeland. Uitgezonderd Christmasday is ie het hele jaar open. Is onderdeel van de National trust organisatie, een soort natuurmonumenten. Men beheert vrijwel alle tuinen, natuurgebieden en kastelen etc. In Engeland.

De tuin is gewoon geweldig mooi. Zoals Saakje zegt: “we hoeven verder geen tuinen meer te bezien. Mooier kan het niet worden.

Volgens een enkele criticaster is dit ook de zwakte van de tuin. Te veel planten die hier niet thuishoren zijn hier verzameld. Een van de vroegere eigenaars zond mensen de hele wereld over om zoveel mogelijk soorten te verzamelen. En dat is aardig gelukt. De laatste eigenaren was de familie Mellen. De laatste telg die er woonde was de moeder van Lord Snowdon.

Vanmiddag even naar Horsham geweest, de grote stad waar we vlak bij zitten. Niets bijzonders. Toen maar even een eindje gereden en een plekje gezocht om te eten. Goed gelukt. Heerlijk gegeten in the royal oak inn. We konden het allebeide lang niet op, maar hetwas verrukkelijk en vooral heel gezellig.

Morgenvroeg inpakken en een dagje rijden.

Vrijdag 9 juni

Ik heb heerlijk geslapen. Saakje zeurt ietwat over verschrikkelijk onweer en regen. Ik heb er niets van gehoord. Het is overigens nu weer geweldig weer. Dit is ons uitzicht als we de gordijnen openen.

Als onze gastheer aan de ontbijttafel vertelt dat het ernstig was, moet ik het wel geloven. Het ontbijt is heel goed trouwens. Omelet en scrambled eggs, heerlijke worstjes en prima gebakken bacon, Delicious. We gaan toch maar een tochtje maken. Onze gastheer heeft nog wel een paar tips. We bezoeken verschillende dorpjes in de omgeving. Vooral Arundel is erg leuk.

Hoewel de weersverwachting sprak van cloudy skies and regular Some showers is het de gehele dag prachtig zonnig weer. En dat past geweldig bij de palmbomen en het strand dat aanreffen in de buurt van chicester. Ook weer een bowls baan.

Als we thuis zijn zitten we nog even lekker in de zon. We hebben vanavond heerlijk gegeten bij de Crabtree Inn op nog geen twee kilometer van onze B&B. Jammer dat men de saus bij Saakje haar steak vergeten was. Toen deze na twee keer vragen nog niet was gekomen heb ik het bord naar de keuken gebracht met het verzoek om een nieuwe portie.

We hebben aardig wat excuses kregen en Saakje een nieuwe steak met heerlijke saus. Als compensatie kregen we allebei een gratis consumptie.

We hebben daar overigens tot negen uur heerlijk in de zon in de tuin zitten eten.

Morgen meer…..

Donderdag 8 juni

We zijn vrij vroeg opgestaan. Om half acht zaten we al an het ontbijt. Was goed, alleen zaten de gastheer en vrouw bij ons aan tafel. Eet niet echt ongedwongen. Dus snel verder. Om half negen stonden we in Duinkerken in de rij voor de boot. Geweldige aantallen vrachtauto´s die er op gaan. Alles ging goed en om precies 10 uur zijn we uitgevaren. Gelukkig heel rustige zee. Dus tijd om even lekker te lezen.De white cliffs of Dover zijn lichtelijk smerig maar het is toch een mooi gezicht.
En dan proberen je aan het Engelse verkeer aan te passen. Het is natuurlijk een kwestie van concentratie, maar het was wel heel erg druk. En de rotonde is nooit echt rond en je hebt al snel geen idee met welke afslag je precies bezig bent. Heel lastig. Maar het is goed gegaan. Onderweg zijn we gestopt in Rye. Heel leuk oud stadje. Mooie cobblestone straatjes en huizen van bijn duizend jaar oud. Gezellig koffiegedronken met scones. We zagen onderweg ook nog een groep mensen bezig met bowls. Ook leuk. We waren van plan om ook nog in Lewes te stoppen, maar daar was het zo verschrikkelijk druk dat we maar naar ons overnachtingsadres zijn gereden. Hier waren we tegen 6 uur. Zier er ook weer goed uit.
We wilden gaan eten in de lokale pub, maar de kokkin was niet aanwezig en om met de bediende te praten: To be honnest : she isn´t really organised.

Daarom toch maar met de auto naar een volgend dorp gereden. Heel gezellige gelegenheid, maar we hebben toch nog even nodig om aan het eten hier te wennen. (Eufinisme)

Morgen zijn we van plan om een rustige dag in de omgeving te houden, maar dat kan na een goede nachtrust weer helemaal anders zijn.

Woensdag 7 juni.

Goede reis gehad ondanks veel regen en nog meer wind. Bij Heerenveen besloten om via de Veluwe te rijden. Iedereen werd door de polder gestuurd omdat de Afsluitdijk problemen kende. Goede keus. Misschien iets om, maar rustig en minder winderig. Om 13.30 kwamen we voor het eerst in Zeeland. Ik zeg niet ook meteen voor het laatst, maar het houdt niet over. Even gewandeld in Sluis. Leuk stadje. Langs de Belgische kust was geen succes. Druk, smal, vies en veel vergane glorie. Bij Zeebrugge lang in de file gestaan. In Oostende naar de boulevard geweest. Een echte zandstorm dus snel weer verder naar Ghyvelde onze eerste Overnachtingsplaats. Aardige mensen en een mooi ruim en schoon huis. We zijn wezen eten bij Brasserie AMA, vlak over de grens in België. Een 7 voor smaak etc. Maar veel te weinig voor veel te veel geld. Morgen maar weer verder. Dan komen hier ook een paar plaatjes bij. (Het snoertje ligt in de auto)

Dinsdag 6 juni

Op de woelige baren, bij storm…….
We zijn er toch weer in geslaagd om precies op het juiste moment te pieken. Windkracht 9 langs de Zeeuwse kust. Gelukkig varen we pas donderdagmorgen. De storm heeft dus nog alle tijd om te gaan liggen. Verder zijn de weersvooruitzichten voor Kent en Sussex ook niet echt daverend. Maar we rijden morgen toch maar richting Frankrijk.
We overnachten hier: http://www.chambresdhotesghyveldoises.com

Op donderdag om 10.00 uur vertrekt de boot dan naar Dover. Even goed opletten met al die linkse rakkers daar. De eerste drie nachten is dit ons plekje: http://www.oldposthouse.com

Vervolgens rijden we op zondag weer verder en verblijven dan de volgende drie nachten op dit adres: http://www.fossefarmcottage.co.uk/

Vervolgens zien we wel waar we belanden.