Opinie

12 mei 2024

Ik ben er helemaal klaar mee. Waarmee? Met de EBU die hun oren laat hangen naar een of andere Zweedse woke dame, die niet snapt dat iemand die dat wil, recht heeft om niet gefilmd te worden. Misschien had Joost zijn schouders moeten ophalen over zoveel onbenul, maar die zaten al vrij hoog dus dat was ook een probleem.En waarschijnlijk zullen we nooit weten hoe en wat precies, maar het blijft verschrikkelijk jammer.
Vanmorgen druk geweest met het verbranden van alle Scandinavische boeken. Weg met alle Jo Nesbo; Henning Mankel; Jussie Adler etc etc. Zat ook nog een koran tussen. Niet verder vertellen want voor je het weet heb ik hier ook 600 man politie op de stoep staan. Verder alle ABBA nummers uit de playlist gehaald. Zelfs de goeie oude Hep Stars. Ik ben er dus echt klaar mee.
Toen ik bij de A (van ABBA) bezig was, kwam ik ook het goede oude Amsterdam Huilt van Rika Jansen tegen. Zou eigenlijk dagelijks op zowel radio als televisie moeten worden getoond. Zet je met beide benen op de grond.

Ik vond Zwitserland trouwens best een goed nummer. Het zong veruit het beste van iedereen en het had ook een keurig rokje aan. Beter dan alle dames in zwempak of minder

8 mei 2024

Het zijn rare tijden. Ons land nog steeds zonder regering, Zowel Rusland en Oekraïne als Israël en Hamas gaan onverminderd door met het vermoorden van heel veel onschuldige mensen. Ajax kan maar geen trainer vinden en moet nog steeds alle zeilen bijzetten om niet veroordeeld te worden tot nacompetitie voetbal. Afgelopen weekend moesten ze uit naae Volendam. Ze hadden het heel erg moeilijk. Ik had het begin van de wedstrijd gemist en schrok toen wat ik zag. Natuurlijk voetbalt Ajax al tijden niet meer als Ajax, maar ze kleden zich nu zelfs ook al niet meer als Ajax. Schrikbarend allemaal.

Voor mijzelf wisselen goede en slechte momenten elkaar af. Vorige week weer een goede uitslag over de PSA-waarde. Nog steeds < 0,1 dus niet meetbaar. Moet ik zo maar een beetje volhouden. Anders is de toestand van het hart. De pompfunctie is ondanks allerlei medicamenten en veel soms best wel zware trainingen op 40% blijven hangen. Zal ook wel ongeveer zo blijven is de verwachting. Jammer.
Maar eens zien of we binnenkort een keer met vakantie kunnen en dan een beetje relaxen in de zon. En daarbij hopen op een wonder

26 maart 2024

Onze trouwdag. Voor de 49ste keer even terugkijken en natuurlijk ook al een beetje vooruit kijken. Deo Volente volgend jaar een gouden jubileum. Je hoort het steeds minder. Het was stormachtig 49 jaar geleden. Soms heldere zon maar er waren ook momenten dat de sneeuwvlokken ons om het hoofd vlogen. We waren wel een stuk jonger overigens. Trouwen in het oude gemeentehuis in Menaam. Een vrouwelijke trouwambtenaar die had aangegeven dat zij het wel in het Fries kon. We hebben beide raar om ons heen staan kijken toen ze het woord richtte tot de breit en bregeman. Verrassend. Maar het heeft de loop van het huwelijk niet geschaad.

Tante Tjerkje en Willie als onze getuigen en heel veel collega’s, vrienden en bekenden in de trouwzaal.


Feest in het dorpshuis dat toen nog onder de bezielende leiding stond van Hans Nauta. ’s Middags kwamen alle voetballertjes die ik trainde. Mooie herinnering. En ’s avonds receptie met muziek van de Wiko’s. It grutte feintsje van Menaam (Kobus) is er ook al niet meer. Zeer geslaagd feest trouwens.

Mooie foto in de tuin van het Poptaslot

En nu zijn we plotseling ongemerkt eigenlijk al 49 jaar verder. Waar blijft de tijd.

2 zonen, 2 schoondochters en 4 kleinkinderen. Dus zo langzamerhand een heel hok vol. Heel gezellig altijd alles met elkaar.

Na ruim 39 jaar in de Poptastrjitte, nu sinds 8 jaar lekker vrij in de Wigle Camstrastrjitte. Geweldig huis met een prachtige tuin.

We zijn van plan om gewoon op de oude voet verder te gaan.

Want de vlam van de liefde brandt nog altijd.

Woensdag 13 maart 2024

De verhalen worden er zo langzamerhand niet vrolijker op. Zoals ik enige weken geleden al heb aangegeven zijn er de nodige problemen met mijn hart. Twee keer gekatheteriseerd en tussendoor nog even een hartinfarct. Vorige week in het ziekenhuis gehoord dat er de nodige hartschade is geconstateerd. De pompfunctie zou nog maar 40% bedragen terwijl dit minimaal 60% zou moeten zijn. En je kunt beter niet op Internet gaan zoeken wat deze diagnose voor gevolgen heeft. Gelukkig trof ik vorige week op de eerste hartrevalidatie training een hartfaalverpleegkundige die vertelde dat de werkelijke schade pas na een maand of drie kan worden vastgesteld. Dus tot die tijd goed doortrainen en hopen dat ik er nog een paar procent bij kan trainen. Training gaat overigens goed en ik zit thuis ook geregeld even op de hometrainer.
En ik lees veel en luister heel veel naar muziek en dat geeft rust. Veel Robert Long met zijn fantastische teksten. Veelal heel triest van zijn laatste tournee BRAND. We hebben deze vlak voor zijn overlijden nog gezien in de Harmonie. Er staan alleen maar fantastische nummers op de bijbehorende CD. Hoewel we nog geen idee hebben of vakantie er in het voorjaar wel inzit geniet ik het meeste van San Lorenzo. Als je de ogen sluit zie je de trein door Italië rijden. We gokken op eind mei om de caravan aan te haken. Waarschijnlijk Caldonazzo. Daar komen we vast tot rust.

Zondag 18 februari 2024

Het is herfst. Klinkklare herfst. Het mottert en miezert al de hele morgen. Dus ik zit een beetje naar de webcams in Val Gardena de kijken. Prachtige pistes en een Provencaals aandoende blauwe lucht. Als de hartproblemen er niet tussendoor waren gekomen zaten we nu heerlijk in het zonnetje aan een spritz aperol of een bombardino. Niet te lang over peinzen. Volgend jaar zijn we er weer.

Ik breng de tijd grotendeels door met wat lezen en TV-kijken. En dat gaat gepaard met uos en downs. Heerenveen weigert voor de zoveelste keer dit jaar om ook maar een stap extra te zetten in een poging degradatie uit de Eredivisie te voorkomen. Lamlendigheid troef. En dan zijn ze in Calgary aan het schaatsen om de wereldtitels per afstand. Onafhankelijk van elkaar weten Marcel Bosker en Bart Hoolwerf te vertellen hoe verschrikkelijk ze genaaid zijn door de concurrentie. Wat een stelletje droeftoeters. Neen, dan Irene Schouten. Ging meteen in de eerste ronde al vliegend onderuit. Dik 100 meter achterstand op de rest. Maar de handen op de rug, de kop voorover en bekeken en beheerst reed ze binnen 8 ronden terug naar het peloton. In de eindsprint liet ze iedereen volledig kansloos. Wat een klasse

Straks maar even naar Ajax kijken. Thuis tegen het altijd lastige NEC. Hoewel Ajax natuurlijk nog altijd de beste is, durf ik er geen geld op te zetten. De hoop blijft. Tussendoor maar even genieten van Jannick Sinner in Rotterdam. Wat een geweldige atleet. Griekspoor dacht dat hij wel een kans had. Gewoon door blijven dromen Talon.
Tenslotte nog even over de Eritreeërs die het onderling niet met elkaar eens zijn en daarom menen half Den Haag te moeten afbreken. Als de nog nieuw te vormen regering ooit een kans krijgt om hun beloofde nieuw elan uit te voeren dan is dit toch zeker de kans. Zet het vliegtuig maar klaar. Mag ondanks alle schade voor het milieu zelfs vanaf Lelystad. Doen….. NU !!!

Begin 2024

Het zou een ander jaar worden. 2023 heeft echt grotendeels in het teken gestaan van de Prostaatkanker die in januari van dat jaar werd vastgesteld. Bij een reguliere bloedcontrole werd een PSA waarde van 9 vastgesteld. Geen reden tot ongerustheid volgens mijn huisarts. Ik was de 70 gepasseerd en mijn PSA was al jaren aan de hoge kant. Een paar maanden later toen ik voor een onwillige enkel bij de huisarts was kwam de prostaat ter sprake. Toch maar even naar kijken dan. En dan schrikken. Een ernstige vergrote prostaat, bobbelig en hard. En dan ga je de molen in. MRI scan, een aantal biopten; een Pet CT-scan en allerlei onderzoeken verder weet je zelker dat je kanker hebt. Ik kies voor bestralen i.p.v. opereren. Volgens de uroloog zal het resultaat hetzelfde zijn. Eerst een injectie met hormonen. Vervelende buikpijn de eerste dagen. Daarna een sessie waarbij een viertal “goldmarkers” in de prostaat worden aangebracht voor de precieze plaatsbepaling. De bestraling valt mee. Je voelt helemaal niets. Na de eerste 10 a 15 bestralingen van de totaal 20 worden de bijwerkingen erg vervelend. Verder geen details. Rond 10 juni kunnen we gelukkig lekker met de caravan naar Italië. En daar genieten we volop. De eerste metingen zijn geweldig goed beide keren PSA < 0,1 eigenlijk niet meetbaar. We willen dit heerlijk achter ons laten.
Maar ik blijf moe. Bij de minste of geringste inspanning kom ik lucht tekort. De huisarts maakt een afspraak bij de cardioloog. En ik zit al weer in de molen. Allerlei bloedonderzoeken; hartecho; hartfilm; 24-uursmeting bloeddruk; fietstest en uiteindelijk een CT-scan van de kransslagaders. De uitkomst was niet positief. Veel kalk op vele plaatsen in zieke aders. Op 29 januari melden in het MCL voor een hartkatheterisatie. Er worden twee stents geplaatst. Hoewel er op veel plaatsen kalk zit is er daar nog voldoende ruimte voor een goede doorbloeding. Eindelijk eens een goed bericht. Ik ben maandagmiddag weer thuis. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het mis. Heel veel pijn en ik kan helemaal geen lucht krijgen. Hyperventileren in het kwadraat. Dus 112 gebeld en met de ambulance naar het ziekenhuis. Opnieuw katheterisatie. De ene stent is verstopt en dit heeft geleid tot een hartinfarct, Daarnaast blijk ik besmet met Covid en als ik er een paar dagen lig ben ik besmet met het Noro virus. Je wordt er niet blij van. Vrijdagavond weer naar huis. Nu eerst maar lekker rustig aan . Wordt waarschijnlijk vervolgd…..

Zondag 24 december 2023

Vorige week zondagmiddag wandelde ik over de kerstmarkt in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Een weinig aansprekend alternatief voor de Duitse en Belgische Kerstmarkten die we ook wel eens bezoeken. Bremen vorig jaar was toch heel heel veel gezelliger. Maar ja, je wilt ook een beetje ontspannen rond kunnen lopen in deze bange dagen voor Kerstmis. Hoor ik plotseling een stem achter mij die zegt: “jij was toch vroeger die kaatser? ” Ik kon het niet ontkennen. De man die ik overigens niet direct thuis kon brengen had in de jongens in het tweede partuur van Franeker gekaatst. Franeker 1 was in de jaren 1963 t/m 1967 altijd onze directe concurrent. Eerst natuurlijk Sjouke Hoekstra; Eddie Veltman en Rikus Kramer. Daarna Jan Prins; Jan v.d.Molen en Herre Hof en tenslotte Anno Miedema meestal vergezeld door verschillende maten zoals Anske de Boer; Johan van Dijk; Simon Vlietstra; Koos van der Veen etc etc. En op een of andere manier brengt zo’n korte ontmoeting met een onbekende bepaalde zaken en gedachten naar boven. Ik denk dan toch even terug aan al die tegenstanders en maten die niet meer herkend worden. Klaas Roosjesn; Anne Norberhuis; Wiebe Lageveen; Douwe Beimers; Bauke Hallema; Flip Soolsma; Eddie Veltman; Jan van der Molen; Simon Vlietstra en Koos van der Veen. Allemaal veel te jong vertrokken naar de eeuwige kaatsvelden. Ik hoop dat men mij nog vele jaren blijft aanspreken.

29 november 2023

Het zijn natuurlijk niet de meest vrolijke maanden zo aan het einde van de herfst. Het regent veel te vaak en de temperatuur is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dus moet je je plezier uit andere dingen halen. Zoals daar is de zetelwinst van PvdA/GroenLinks. Van 17 naar 25. Bijna de helft er bij. Of uit het feit dat Heerenveen de jacht op PSV nu duidelijk heeft ingezet. Flauwekul natuurlijk. Het trieste nieuws overheerst. De Oekraïne met Rusland; Israël en de Hamas en zo zijn er overal in de wereld wel grote en kleinere conflicten aan de gang.
Vanmorgen doe ik de krant open en zie dat Wietse Punter vroeger uit Weidum een zoon verloren heeft. Nog geen 40 jaar. Een bladzijde verder staat Eelke Talsma. Van Peins. Samen met Wiepie Meijer in 1965 tegenstander op de Freule. Aardige Eelke. Voorbij

15 mei 2023

We gaan vandaag de caravan uit de stalling halen. Het lijkt nog niet echt op voorjaar, laat staan zomer, maar we krijgen steeds meer zin om er eens lekker uit te gaan. Nog bijna een maand wachten

8 februari 2023

De sinne gjit ûnder en har leste strielen

stuiterje op it flúske iis

de slotsgrêft lit it gebeure.

In pear betide neskebouwers skuorre de tuorrebouten keal

mar restich oan, it sil fannacht wer frieze.

Binne se te betiid?

6 augustus 2022

Ik lees al zo lang als dat ik me kan herinneren De Leeuwarder Courant. En daarmee was ik tot voor kort best tevreden. Vaak kort en bondig, to the point in gewoon begrijpelijke taal. Maar dat is veranderd. Steeds vaker wordt het nieuws beschouwd vanuit een Gronings standpunt. En dat begint me lichtelijk te vervelen. En wat nog erger is: “Men schijnt te denken dat we allemaal jaren rondgedraafd hebben in het Gronings studentenleven. Met moeilijke woorden tracht men de lezer het gevoel te geven dat hij of zij vrij onnozel is.

Om te beginnen staat in de krant van dinsdag 2 augustus een verhaal over de afstand tussen Den Haag en de regio. Er is sprake van “ressentiment” Ik kende het woord niet. En ik vrees dat voor ruim 95% van de Friese lezers hetzelfde geldt. Dus maar even zoeken op het fenomenale Internet. Veel vermeldingen verwijzen naar Friedrich Nietzsche. En uitleg dat het woord veelal wordt gebruikt in de psychologie en de filosofie. En hoewel ik zeer zeker de idee koester dat een goede psycholoog wonderen zou kunnen verrichten zowel op het Binnenhof als op de meeste boerderijen is duidelijk dat het woord hier in de foute context wordt gebruikt. En wat betekent het dan in normaal Nederlands. Haat en of wrok gevoelens. Volgende keer dat maar gebruiken dan?

Veel erger wordt het nog als ik in de krant van vrijdag 5 augustus lees dat de Taiwanezen denken dat China hen bedreigt als straf voor de pro-onafhankelijkheidszeloten. Ik denk nu dat buiten de schrijver van het artikel niemand het woord kent. Zelfs het internet niet. Ik heb van de catechisatielessen in ieder geval nog onthouden dat de Zeloten in het begin van onze jaartelling onder leiding van Judas de Galileeër, een aparte stroming in de vroeg christelijke geloofsgemeenschap vertegenwoordigden. Ik kan het op geen enkele wijze linken aan Taiwan. Wie kan mij helpen? Ik vraag het in ieder geval niet aan de LC. Als die met een antwoord komen ben ik weer vrij wat tijd kwijt aan verklaringen zoeken op Google.